KLÍMA - ÉPÜLETGÉPÉSZ

Épületgépészet

vízvezetékszerelés

Többnyire épület-, fürdőszoba- vagy konyha felújítás során merül fel az ügyfelekben a meglévő régi csővezetékek cseréje. Meglátásom szerint időtálló megoldásokat kell nyújtani, mely ár-érték arányában is megfelel az elvárásoknak. Ne feledjük a régi épületek esetében elhasználódott horganyzott csővezetékek, ólomvezetékek is lehetnek, melyek magukban hordozzák a csőtörés kockázatát.

Jártak már úgy hogy megnyitnak egy csapot, majd egyidőben a másikon is vízvételre lenne szükség, de a távolabbin nem jön megfelelő víznyomás? Ennek egyik oka lehet a kis csőkeresztmetszet.

szennyvízelvezetés

 szennyvízelvezetés igen sarkallatos pontja a komfortérzetünkenk: a mosogató eldugul, lassan folyik le, a toalettnek hörgő hangja van, visszajön a csatornabűz.

Ezt több dolog okozhatja: lehet szellőzetlen ágvezeték, szennyvízlefolyás során vákuumot okoz a lefolyó víz a kis csőkeresztmetszet miatt, részlegesen elzáródott, lerakódott csővezeték rossz lejtés kialakítás miatt.

Sajnos gyökérbenövések is eredményezhetnek dugulást.

Központifűtés

Radiátoros fűtési megoldás estén konvekció révén adja le a hő jelentős részét. Ez előnytelen hőeloszlást eredményez: fejmagasságban magasabb a hőmérséklet 2-3 fokkal, mint a lábtérben, ez okozhat némi diszkomfortot. Kiépítése olcsóbb, gyorsabb, gazdaságosabb, kevesebb felfodulással jár, mint a felületfűtés (padlófűtés) esetében.

Mint minden fűtési megoldásnál a legfontosabb a megfelelő csőkeresztmeteszetek alkalmazása és a fűtőtestek, beszabályzása.

-Felületfűtés során sugárzó felületek adják le a hőt, mely lehet padló, mennyezet és fal, A felületfűtés kialakítása lényegesen több tervezést és a kivitelezéshez szükséges munkát igényel. Több szakipari munkafolyamat egymáshoz hangolását követeli: (épületgépészeti tervezés, munkaterület előkészítés, vízszigetelés, hőszigetelés, dilatációk és felületfűtési körök kiépítését, kőművesmunka esztricht betonozás során a csősérülések elkerülése, hidegburkolás, épületgépészeti beszabályzást stb). A felületfűtés kialakításának leghatékonyabb és legjobb eredménnyel csak újépítés esetén valósítható meg!

Bár egy felújítás is lehet színvonalas, igényes, valamilyen szinten biztos, hogy kompromisszumokat kell kötni a kivitelezés során: szigetelőréteg vastagsága, párazárás-vízszigetelés a régi -új részek találkozásánál, belmagasság csökkenés, gépészeti helyiség kialakítás annak mérete, helye stb…

Legjobb megoldás, ha már a tervezési folyamat során a gépésztervező közel azonos méretű körök kiépítésére törekszik, így Tichelmann elv szerint működő rendszerünk lehet, mely egyszerűbb rendszert eredményez, de kisebb a meghibásodás lehetősége, hosszabb élettartammal számolhatunk.

Ne feledjük, kevert fűtési megoldások esetén (radiátoros + felületfűsét együttes alkalmazása esetén mindig el kell választani a fűtési köröket egymástól, mert óhatatlan a koszolódás, rozsdaképződés, ami dugulást okozhat a felületfűtési csővekben, vagy a hőtermelő berendezés hőcserélőjében legyen az gázkazán, hőszivattyú. Minden esetben javaslom a hőcserélős leválasztást lehet az csőkígyós vagy külső lemezes hőcserélő!